Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано Пам’ятку для працівників правоохоронних органів та суддів для ефективного розслідування та судового розгляду справ СНПК, до створення якої долучилися судді ВС

25 квітня 2024, 17:25

Внаслідок збройної агресії проти України перед нашою державою та національною системою правосуддя постали численні виклики. Серед них – розслідування та розгляд нової категорії кримінальних правопорушень. Мова йде як про воєнні злочини загалом, так і про злочини, пов'язані із сексуальним насильством, яке вчиняється в умовах збройного конфлікту.

«Збір доказів, розслідування та розгляд справ цієї категорії мають певні особливості. Тому суддям і представникам правоохоронних органів, які дотичні до розслідування таких фактів, слід дотримуватися не тільки вимог національного законодавства, а й міжнародних стандартів у цій сфері», – таку думку висловила  суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлана Яковлєва під час презентації Пам’ятки для працівників правоохоронних органів та суддів для ефективного розслідування та судового розгляду справ СНПК (сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом).

Спікерка акцентувала на важливості правильної кваліфікації дій осіб, які вчинили сексуальне насильство в умовах збройного конфлікту, адже це суттєво впливає на всі етапи розслідування, подальшого розгляду справи у суді та притягнення винного до відповідальності.

Правильна взаємодія правоохоронних органів із постраждалими є запорукою розслідування і притягнення до відповідальності винної особи. При взаємодії з постраждалими необхідно не нашкодити особам, які зазнали насильства, а отримати від них інформацію, зафіксувати її належним чином для того, щоб вона стала доказом у суді й допомогла притягти до відповідальності і покарання винних осіб.

Саме тому суддям і представникам правоохоронних органів так важливо навчитися застосовувати не лише національне, а й міжнародне законодавство.

У Пам’ятці зібрано національну та міжнародну нормативно-правову базу, яка є необхідною для ефективного розслідування та судового розгляду цих справ. Законодавство України містить вичерпний перелік норм, які відсилають правників до міжнародних документів, і тому важливо вміти правильно застосовувати їх.

Документ став результатом спільної роботи ГО UA Experts, Київського національного університету імені Тараса Шевченка за підтримки Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської, євроатлантичної інтеграції і Фонду ООН в галузі народонаселення UNFPA.

До створення Пам’ятки долучилися й судді Верховного Суду, адже, як представники суду касаційної інстанції, вони бачать, які проблеми виникають під час розгляду справ цієї категорії. Крім того, вони постійно вивчають міжнародне законодавство щодо сексуального насильства та відповідну судову практику, а під час одного із закордонних візитів мали змогу поспілкуватися із суддями Міжнародного кримінального суду та проаналізувати судову практику у справах щодо воєнних злочинів, які вже розглянуті в національних судах.

З Пам’яткою для працівників правоохоронних органів та суддів для ефективного розслідування та судового розгляду справ СНПК можна ознайомитися за посиланням – https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/rizne/Pamiatka_WEB.pdf.

Фото надані організаторами заходу.

Верховний Суд